Voëlgesinne

Taitan Thrush / Turdus helleri

Pin
Send
Share
Send
Send


Valery Kiselyov, distrik Gomel

Die hele gebied van Belo-Rusland

Familie Merels - Turdidae.

In Belo-Rusland - T. p. pilaris.

Gewone soorte, broei-, migrerende en oorwinterende soorte.

Gurkov2N. Vitebsk distrik

Ietwat kleiner kakies, maar meer spreeus. Ongeveer dieselfde grootte as die merel. Die kop, die bokant van die nek en die boonste stert is grys, die stert is donkerbruin, baie anders as die res van die verekleed. Die agterkant is rooibruin en staan ​​uit teen die agtergrond van die algemene kleur van die bokant. Die bors, keel en die voorste gedeelte van die buik is roesagtig met donker, goed sigbare strepe. Die res van die buik is wit met bruin strepe. Die bruin strepe op die bors is gedeeltelik V-vormig. As u van onder af na 'n vlieënde voël kyk, is 'n wit voering van die vlerke opvallend. Die bek is bruingeel met 'n donker toppunt, die bene is bruinerig. Die vere van jong voëls is dowwer, die bolyf is bruin. Manlike gewig 70-140 g, vroulik 68-109 g. Lyflengte 24-27 cm, vlerkspan 40-44,5 cm. Manlike vlerklengte 13-15 cm, stert 10-12 cm, tarsus 3-4 cm, snawel 1,5-2,5 Winglengte van wyfies 12,5-14,5 cm, stert 9-11,5 cm, tarsus 2,5-4 cm, snawel 2 cm.

Joseph Kremis. Postavy distrik (Vitebsk streek)

In vergelyking met ander lysters is dit 'n opvallender, minder geheimsinnige voël. Gedurende migrasie en oorwintering hou dit gewoonlik in troppe. In plekke van nes verraai dit ook sy teenwoordigheid met harde geknetter. Roepsein "tchshek-tchshek", as daar 'n gevaar bestaan ​​"trrrrrr. naweek. " Die veldbesie se stem is daarenteen stil - 'n stil getjirp gekombineer met 'n gekraak.

Zoya Kiseleva, distrik Gomel

Dit is nogal moeilik om 'n lente-aankoms te registreer, aangesien baie veldwerkers die winter by ons deurbring, en hierdie voëls kom soms al aan die begin van April op die broeiplekke voor, en aan die einde van Maart in die suide van Belo-Rusland. Die datums van aankoms en vlug van voëls wissel van jaar tot jaar.

Dit is baie pretensieloos in die keuse van broeiplekke. Bewoon verskillende soorte bladwisselende, gemengde en naaldbosse. Dit kom voor in berkebome met sparrenkruid, en in skoon lang dennewoude en in ou eikebome. Die voël verkies die ligte, yl bosgebiede, dikwels naby die grasperke en weide, oop ruimtes en rante.

Foto deur Gurkov2N. Vitebsk distrik

Dit lê gereeld in riviervalleie, op klam plekke, naby waterliggame. Dit broei veral gewillig in die omgewing van menslike bewoning (in woude aan die buitewyke van dorpe, naby somerhuisies), asook in verskillende groen ruimtes van die kulturele landskap (in bospark-ontspanningsgebiede, ou parkstegies, begraafplaasbosse, in klein stadsplein). Dit kom veral voor in somerhuisies en -stede, landelike nedersettings in die herfs-winterperiode. In die suidweste van Wit-Rusland woon verskillende soorte bosse, verkies die yl gebiede met houtagtige plantegroei (15,6%), kap (10,0%), bosrande (20,8%), klein bosse tussen lande (12,7%), strepe langs die pad (8,0%), tuine en parke (12,4%).

Vladimir Bondar. Mogilev distrik

In die Brest-streek begin veldkoste om 'n broeiplek te kies en 'n nes te bou in die 2-3de dekade van April, in gunstige jare 5-10 dae vroeër, in ongunstige jare ongeveer dieselfde aantal dae later.

Dit maak soms nes in enkele pare, maar meer dikwels in klein kolonies (10-30 pare elk), soms nog groot (in sommige gebiede, veral in die noordelike dele, is daar tot 100 pare).

Elena Kitaeva, distrik Volkovysk (streek Grodno)

Neste word op bome geplaas, meestal op denne, jong alders, berke, eikebome op 'n hoogte van 1-6 m, in die kulturele landskap - ook op populiere, esdoorns, wilgers, asbome, lariks, waar die neshoogte gewoonlik is baie hoër - 6-12 m en meer. In die suidweste van Belo-Rusland is neste meestal op 2-4 m (40%) en 4-6 m (35%) geleë, minder gereeld op 6-8 m (10%) of meer as 8 m ( 6,8%) ... Die nes is geleë in 'n vurk in die kofferbak, tussen die kofferbak en 'n dik tak, aan die bochten van die kofferbak, by die kofferbak self (2-3 knope tussen mekaar dien as ondersteuning) of op 'n aansienlike afstand daarvan ( op horisontale takke).

Joseph Kremis, Postavy (Vitebsk-streek)

Die nes is 'n taamlike massiewe komvormige struktuur van verlede jaar se blare en stingels van graan en stingels van ander kruidagtige plante, soms met 'n mengsel van mosknoppe en dun houtagtige takkies. Hierdie materiaal word van binne gehou deur klam aarde, klei en slik. Dan word dit gevoer met fyner materiaal - hoofsaaklik dun droë grashalms, soms met 'n mengsel van basvesels. Die hoogte van die nes is 8-15 cm, die deursnee is 12-23 cm, die diepte van die skinkbord is 6-7,5 cm, die deursnee is 9,5-11,5 cm. Die konstruksie van die nes duur 4-6 dae. Voëls wat begin het om 'n nes te bou, kan dit verlaat weens die aanvang van 'n koue snak, en dan terugkeer en die konstruksie voltooi. In hierdie gevalle duur die konstruksie van die nes tot tien dae.

Joseph Kremis, Postavy (Vitebsk-streek)

Koppelaar bevat 5-6, soms 3-4, baie selde 7 eiers. Die hoofagtergrond van die dop is liggroen of ligblougroen. Daarop is daar min of meer dig verspreide bruinbruin of bruinbruin-violet vlekke en vlekke, wat soms aan die stomp punt in 'n rand versamel. Eiergewig 6,7 g, lengte 25-32 mm, deursnee 19-23 mm.

In veldkaart word twee reproduksiesiklusse relatief duidelik uitgedruk. Broeiperiode by voëls word met ongeveer 3,5 maande verleng. Hierdie lengte van die nesperiode en die swak sinchronisasie van die uitbroei van kuikens gedurende die broeiseisoen word verklaar deur die nie-gelyktydige insluiting van veldgeld in die voortplantingsiklus en die teenwoordigheid van herhaalde kloue.

Joseph Kremis, Postavy (Vitebsk-streek)

Die voël begin in die tweede helfte van April broei. Die meeste pare lê egter eiers in die periode van die derde dekade van April tot die eerste dekade van Mei. Daar is twee keer per jaar nageslag. Die tweede kloue verskyn in die tweede helfte van Junie. Die wyfie broei vir 13-14 dae, die inkubasie begin nadat die wyfie die laaste eier gelê het. Die mannetjie beskerm op die oomblik die nes en val die vyand met 'n harde getjirp aan en val dit gereeld uit. Massale uitbroei van kuikens vind plaas in die 2de tot 3de dekades van Mei. In die eerste twee dae na die uitbroei verlaat die wyfie amper nie. Op hierdie oomblik sorg die mannetjie vir haar, wat elke 10-15 minute. bring kos - verskillende wurms. Die uitgebroeide kuikens bly 12-13 dae in die nes waartydens hulle deur albei ouers gevoer word.

Joseph Kremis, Postavy (Vitebsk-streek)

Veldwerkers voer hul kuikens met klein ongewerweldes, hoofsaaklik erdwurms. Hulle soek voedsel op die grond in gebiede met yl lae grasbedekking, hoofsaaklik tussen gevalle blare. Dit verklaar die feit dat nesstasies naby gebiede met vogtige grond geleë is. Op sulke plekke word hulle nie net tydens die grootmaak van jong diere gelokaliseer nie, maar ook in die eerste dae na aankoms. In die tweede helfte van Junie - Julie bring ouers bosbessies, aarbeie, ensovoorts na hul kuikens.

Nikolay Agapitov, Vitebsk

Die gemiddelde grootte van die jagvelde van veldas in verskillende biotope gedurende die nesperiode in die suidweste van Belo-Rusland was 15-26 duisend vierkante meter.

Gedurende die grootmaakperiode bring ouers 110-160 keer per dag kos na die nes. Die frekwensie van die aflewering van voedsel aan kuikens deur ouers, afhangende van hul aantal, ouderdom en tyd van die dag. Die intensiteit van voeding (12-15 keer per uur) en die totale aantal voedselaflewerings per dag na die nes met 6 kuikens het op die 8-9de dag van hul lewe 'n maksimum bereik. Ietwat laer is hierdie aanwysers aangeteken vir die nes, wat 4 kuikens bevat. Aan die begin van die voer van kuikens op die dae 1-3 van hul lewe, is die aantal ongewerweldes wat na die nes gebring word nie meer as 6-7 keer nie. Op hierdie stadium neem die mannetjie hoofsaaklik deel aan die voer van die kuikens, aangesien die wyfie tot 40-60% van die dag in die nes deurbring om die kuikens te verwarm.

Julia Pivovarova, distrik Kobrin (streek Brest)

Die verskyning van kuikens in die eerste broeisiklus vind plaas in die derde dekade van Mei - die eerste dekade van Junie. Landbouvoetgangers laat die neste onvoorbereid op 'n onafhanklike lewe, maar is nog steeds swak in staat om te vlieg, met nie-gegroeide vlerke en stert, en vir tien tot twaalf dae voed en leer die volwassenes hulle. Hulle begin op die ouderdom van ongeveer 'n maand 'n volkome onafhanklike lewe lei.

Die tweede kloue val op die 2-3de dekade van Junie, die kuikens verlaat hul neste in die 1ste en 2de dekade van Julie.

Gurkov2N. Vitebsk distrik

In Julie is die somertrek van voëls opgemerk, waaraan volwassenes, kuikens van die eerste en tweede kroos deelneem. In die derde dekade van Julie - die eerste helfte van Augustus, begin voëls in troppe versamel wat na voedingsplekke migreer.

Herfsmigrasie van veldgeld na oorwinteringsareas word in September-Oktober waargeneem. Die massiewe herfsmigrasie van veldgeld vind plaas in die 2de - 3de dekades van Oktober - die eerste helfte van November.

Gurkov2N. Vitebsk distrik

Lijsters kan ryp tot –30 ° C weerstaan, wat hulle in staat stel om gedurende die winter in die teenwoordigheid van voedsel te bly, selfs aan die noordelike grense van die reeks. In die afgelope veertig jaar is veldtogte gereeld in die winter in stede en dorpe aangetref, en die afgelope twintig jaar - in die somerhuisies. Soms tel nomadiese kuddes 100 of meer individue. Daar word veral talle troppe nomadiese voëls waargeneem gedurende die jare van massiewe oes van bergas - die belangrikste voedsel vir voëls. Veldboere bly op voedingsplekke totdat hulle al die bessies geëet het. Sulke periodes word gemiddeld een keer elke drie jaar herhaal.

Foto deur Galina Tsmyg, Gomel

Veldvoeding wissel aansienlik met die seisoene. In die lente en somer eet hierdie lysters hoofsaaklik dierevoedsel - erdwurms, insekte, klein weekdiere - wat prooi op die grond versamel. Reeds in die middel van die somer begin hulle bosbessies, kersies, frambose en swartbessies eet. In die herfs en winter is hul hoofvoedsel bergas, viburnum, maretakbessies, jenewerbone, sade van bevrore appels wat aan die bome agterbly.

Zoya Kiseleva, distrik Gomel

In jare met 'n lae opbrengs bergas loop sproei deur die velde en kuslyne van waterliggame op soek na voedsel. In jare van vrugbaarheid vir bergas en ander vrugte, bly swartvoëls byna die hele winter op die gebied van die Brest-streek. Voëls verlaat die streek nadat rowanvoorrade op is. Klein groepies of individuele individue bly meestal tot in die lente; hierdie voëls, in die afwesigheid van lijsterbes, hou vas aan die oewers van nie-bevriesende waterliggame of parke in stede.

Die aantal veldas in Belo-Rusland is stabiel, geskat op 300-500 duisend broeipare. Daar was geen skerp skommelinge in die aantal voëls oor die jare heen nie en dit varieer nie meer as drie keer so groot nie.

Die maksimum ouderdom wat in Europa geregistreer is, is 18 jaar 1 maand.

Valery Kiselyov, distrik Gomel

Foto deur Galina Tsmyg, Gomel

Gurkov2N. Vitebsk distrik

Gurkov2N. Vitebsk distrik

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Dierewêreld van Belo-Rusland. Werweldiere: studiegids" Minsk, 2013. -399 bl.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. "Birds of Belarus: Reference book-identifier of neste en eiers" Minsk, 1989. -479p.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Die ekologie van voëls in die suidweste van Belo-Rusland. Passerines: monografie". Brest, 2013. -298s.

4. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. "Birds of Belarus". Minsk, 1967.-521s.

5. Abramova IV, Gaiduk VE "Die ekologie van die voortplanting van sproei (Turdus, Turdidae, Passeriformes) in die suidweste van Belo-Rusland" / Werklike probleme van die dierkundige wetenskap in Wit-Rusland: Versameling artikels XI Dierkunde. Int. wetenskaplik en prakties. Conf., Gewy aan die tiende herdenking van die stigting van die staatswetenskaplike en produksievereniging "Wetenskaplike navorsingsentrum van die Nasionale Akademie van Wetenskappe van Belo-Rusland vir Bioresources", Belo-Rusland, Minsk. Vol. 1, 2017, pp. 6-17

6. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING-lys met langlewensrekords vir Europese voëls.

Beskrywing

Lijster Taita is vroeër as 'n subspesie van die olyfroes geklassifiseer (Turdus olivaceus)maar dit word sedert 1985 as verskillende soorte beskou. Dit bereik lengtes tussen 20 en 22 sentimeter. Die kop, bors en rugkant is donkerkleurig. Die onderkant is wit en die flanke het 'n rooierige tint. Die oë en snawel toon 'n ligte oranje kleur. Dit is vernoem na die dierkundige Edmund Heller (1875–1939) kollega van die Amerikaanse ornitoloog Edgar Alexander Mearns (1856–1916), wat hierdie spesie in 1913 wetenskaplik beskryf het.

Verspreiding

Die Taita Thrush is 'n bosafhanklike inheemse voël wat deur drie woude in die Taita-heuwels (in die suidooste van Kenia) begrens word: Mbololo, Chawia en Ngangao. Woude beslaan 'n klein 342 hektaar. Natuurbewaarders gebruik voëls - met spruisels as die voorste spesie - om die bewaring van die bos van die Taita-heuwels te beskerm.

Ekologie

Dit word begrens deur bergagtige klam woude. Alhoewel die natuurlike habitat waar dit voorkom, iets van die verlede geword het, word dit van bosse vermy met sekondêre groei, struikplantegroei en bewerkte gebiede. Ten spyte van uitgebreide navorsing is daar slegs baie min migrasies tussen gefragmenteerde bevolkings geïdentifiseer.

Pin
Send
Share
Send
Send