Voëlgesinne

Gaboense boskapper - 'n voël uit die familie van die houtkapper

Pin
Send
Share
Send
Send


Roesige gifpylkikker (Xiphorhynchus erythropygius). Bewoon berghange tot 1800 meter van Mexiko na Ecuador. Hier skiet snags in die reën. Milpe, ...

Gaboense Boskapper

Die Gaboneuse boskapper is 'n voël van die houtkapperfamilie. Versprei in ekwatoriale Afrika. Dit lê aan bosrande, onder jong groei, aan die buitewyke van plase.

1. Beskrywing

Klein houtkapper, lengte 16 - 17 cm, gewig 24 - 30 g. Die snawel is redelik kort, met 'n wye basis. By mans val 'n rooi "pet" op die kroon en agterkant van die kop uit, terwyl dit by wyfies bruin is. Die "snorbaarde" is sterk verminder of heeltemal afwesig. Ken, nek, bors en maag word gekies met geel kleur met gereelde swart lengtestrepe. Die bokant, insluitend die vlug- en stertvere, is effens donkergroen. Die soortgelykste spesies is die kardinaal Dendropicos fuscescens en die Ugandese Dendropicos poecilolaemus-boskapper. In die eerste is die kop en onderste deel van die liggaam witterig of effens geel, maar nie ryk geel nie! met donker strepe, olyfgroen top met grys gevlekte patroon. Die tweede spesie het 'n suurlemoengeel buik sonder strepe, die bokant is dieselfde as die van die kardinaal. Die mannetjie-Afrikaanse houtkapper Dendropicos elliotii het 'n soortgelyke verekleur op die rug en buik, maar dit is opvallend groter en het 'n swart kol op die kroon, en daarbenewens woon dit heeltemal ander biotope - 'n geslote bos.

2. Verspreiding

Versprei in die ekwatoriale gordel van Wes- en Sentraal-Afrika. Twee geïsoleerde dele van die reeks is bekend. Die groter gebied beslaan 'n gebied van suidelike Nigerië en suidelike Kameroen suid tot die Angolese provinsie Cabinda en die onderste Kongorivier, suidoos deur die middel van die Republiek van die Kongo tot in die sentrale en oostelike streke van die Demokratiese Republiek van die Kongo, Wes Kasai provinsie. Die tweede gedeelte ten ooste van die eerste dek 'n betreklik klein gebied vanaf die Semliki-riviervallei in die noorde van die Demokratiese Republiek van die Kongo, suidoos tot suidwestelik Uganda, dan suid tot die westelike hange van die Rwenzori-gebergte.

Ondanks die feit dat die woord "savanna" in die naam van die houtkapper voorkom, het hierdie spesie niks met die savanna te doen nie. Op dieselfde manier kom dit nie voor in bosse met vloedvlaktes nie en vermy dit oor die algemeen soliede bosveld. Sy tipiese habitats is bosrande, jong aanplantings en die buitewyke van plase. In die reël maak dit nes tot 1400 m bo seespieël.

3. Voeding

Dit voed op insekte, meestal miere, en xylofagiese inseklarwes. Voedsel word verkry in die kroon van bome en onderbosse, en vang beide openlike lewende insekte en die wat onder die bas wegkruip. Op soek na laasgenoemde pluk hy soms stukke bas af.

4. Voortplanting

Inligting is baie skaars. Na verneem word, het 'n mannetjie middel Oktober 'n boomstam in Nigerië gesteek. Kameroen en die Demokratiese Republiek van die Kongo het broeivoëls in September en Oktober aangeteken, en Uganda in Junie.

Pin
Send
Share
Send
Send