Voëlgesinne

Drie keer die grootste en drie keer verlore

Pin
Send
Share
Send
Send


Ons praat steeds oor voëls op die lys van die skaarsste en die minste bestudeerde spesies, wat onlangs deur wetenskaplikes van die Zoological Society of London en Yale University gepubliseer is. Die laaste keer het ons daarin geslaag om die eerste tien spesies aan te bied. Nou sal ons op die tweede tien konsentreer.

Daar moet op gelet word dat die voëls wat so 'n hoë posisie in hierdie lys ingeneem het, nie net skaars is nie, in werklikheid sal hierdie spesies beslis en vinnig verdwyn sonder spesiale ondersteuning van mense. En die teenwoordigheid van sulke ondersteuning gee hulle nie die volle waarborge vir oorlewing nie. Die uitsondering is sommige soorte wat so swak bestudeer is dat daar eenvoudig geen betroubare inligting oor hul getalle is nie, en dit is kommerwekkend.

Die eerste Russiese verteenwoordiger op die lys. Klein sandpiper, ongeveer so groot soos 'n mossie. 'N Kenmerkende kenmerk is dat die einde van die snawel verbreed word, soos 'n spatel. In die natuur is hierdie opvallende teken egter net opvallend as u van voor af na die voël kyk. As die spatel in profiel na u toe gedraai word, is die "spatel" nie sigbaar nie, en dit is moeilik om dit van 'n verwante spesie te onderskei - die robynnek-sandpiper.

Sandpiper neste in Chukotka. Dit kry kos deur in die branders langs die kus te hardloop en met sy snawel prooi te vang. Om dit te doen, filter hy water en slik deur sy snawel, dompel dit in water en skuif sy kop van kant tot kant. Dit kan nie net aan die kus gevind word nie, maar ook op mere en riviermondings. Tydens die dektyd sing mans soos die lariks in die lug. Hul brom-trille is vergelyk met die geluide van 'n cicada. Die nes is 'n gat in die grond bedek met poolwilgerblare. Die kuikens het in die tweede helfte van Augustus kuikens in Chukotka begin, en hulle begin met 'n lang winterreis. Hulle vlieg deur Chukotka, die Kuril-eilande, Japan, Korea en China en stop wanneer hulle die lande van Suidoos-Asië bereik.

Die aantal waadvoëls word geskat op 120-200 pare. Daar is verskeie redes vir die afname in getalle. In Mianmar, waar hulle die winter deurbring, gaan hulle voort om intensief na voëls te jag. In Suid-Korea is baie moerasse gedreineer, wat as tussenstop tydens vlugte gedien het. En in Chukotka sterf baie kuikens. Sandpiper neste word deur Noordvosse geteister of eenvoudig deur rendiere vertrap. Volgens berekeninge van die voëlkundiges het tot 90% van die kuikens in sommige jare omgekom. 'N Program het nou begin om van die eiers uit die neste te versamel en kuikens in broeikaste uit te broei. Baie navorsers is egter van mening dat die belangrikste verliese van die graafskutter op hul oorwinteringsgebiede en tydens migrasie is.

12. Bosibis (Geronticus eremita)

Die tweede verteenwoordiger van die ibis-familie op die hartseer lys. Behoort aan die geslag kaal ibis, op die kop, met die uitsondering van die agterkant van die kop, het dit geen vere nie. Dit was eens wydverspreid in die Midde-Ooste, Noord-Afrika, Suid- en Sentraal-Europa. In Europa het die omvang van die bos-ibis Duitsland, Switserland en Oostenryk bereik.

Die aantal voëls het egter geleidelik afgeneem. In 1504 word die bos-ibis een van die eerste amptelik beskermde spesies ter wêreld. Die ooreenstemmende besluit is deur die aartsbiskop van Salzburg Leonhard uitgevaardig. Teen die 18de eeu het hierdie ibisse uit Europa verdwyn, en in die laaste derde van die 20ste eeu het net twee groepe oorgebly - in Marokko en in die suide van Turkye. Die rede vir die volharding van die klein Turkse bevolking is onverwags. Die plaaslike bevolking het die ibisse as vroom voëls beskou, wat met hul jaarlikse vlug pelgrims die weg na Mekka wys. Ibis het regtig in Jemen gaan winter, hulle pad val saam met die rigting van Turkye na Arabië, na Mekka en Medina. As gevolg hiervan is die voëls wat in die gebied van die Turkse stad Birejik woon, beskerm, en hul terugkeer van die winter het 'n vakansie geword. Die inwoners van hierdie stad het selfs geglo dat dit die bos ibis was, en nie 'n duif of 'n kraai nie, dit was die voël wat Noag die eerste keer uit die ark losgelaat het.

Maar in die 20ste eeu het Turkse ibisse ook 'n slegte tyd gehad. As daar in die dertigerjare ongeveer 3000 van hulle was, dan het die getal in die daaropvolgende veertig jaar skerp gedaal. In 1977 begin 'n bewaringsprogram waarin een volwasse voël en nege kuikens gevang word vir gevangenskap. Maar hulle het nie daarin geslaag om die wilde ibis uit Turkye te red nie. In 1982 is 400 voëls getel, in 1987 - slegs sewe pare. In 1989 kom drie voëls terug van die winter, die volgende jaar - net een. Turkye hou nou semi-wilde ibisse in stand, wat in die somer mag vlieg en broei, maar in die herfs word hulle gevang en in hokke gehou om te keer dat hulle vir die winter wegvlieg. Daar word beplan om die voëls weer vir die winter na Jemen toe te laat vlieg, wanneer hulle getal meer as honderd is.

In die lente van 2002 het bioloë onverwags broeibokke ontdek in Sirië, waar die spesie in die twintigerjare as uitgestorwe beskou is. Vyftien ou broeiplekke en een aktiewe kolonie is naby Palmyra gevind. Daar het sewe voëls gewoon; in Sirië is 13 ibisse getel. Deur die voëls met elektroniese opsporingstoestelle toe te rus, het wetenskaplikes gevind dat hulle die winter in Eritrea en Ethiopië deurbring. Maar die lot van die Siriese bevolking is hartseer. In 2010 het net een paar en drie enkele voëls teruggekom van die winter. In die somer van 2012, te midde van die voortslepende burgeroorlog, het 'n paar voëls ingevlieg, maar die kuikens nie uitgebroei nie. In Januarie 2013 is vier ibisse in Ethiopië oorwinter. Maar niemand van hulle het na Sirië teruggekeer nie, en die opsporingstoestelle het teen daardie tyd reeds opgehou om te werk. In die somer van 2013 is net een voël in die Palmyra-omgewing gesien.

Daar is ook 'n Marokkaanse groep van ongeveer 500 wilde voëls, met 'n effense toename in getalle van 2008 tot 2013. Daar word ook projekte ontwikkel om ibisse weer in te bring in plekke waar hulle eens gewoon het. Een so 'n projek word sedert 2002 in Oostenryk uitgevoer en 'n ander sedert 2008 in Spanje. Voëls moet opgelei word om vir die winter te vlieg. Oostenrykse ibisse word byvoorbeeld na die winter in Toskane gestuur.

13. Australiese swerwer (Pedionomus torquatus)

Endemies aan Australië, 'n steppevoël wat verkies om eerder te hardloop as om te vlieg. In 1841 word die Australiese swerwer beskryf deur die Engelse dierkundige John Gould, 15 jaar later het die Franse voëlkundige Charles Lucien Bonaparte, die neef van keiser Napoleon Bonaparte, hierdie spesie in 'n aparte familie geskei. Soos in baie ander gevalle was die voël op die punt om uit te sterf weens die ploeg van die steppe.

14. Stormbloem in Nieu-Seeland (Oceanites maorianus, Fregetta maorianus)

'N Klein, kleiner as 'n duif, voël uit die orde van die petrels. Dit word sedert die 1850's as uitgesterf beskou. In 2003 het die professionele dierefotograaf Brian Thomas en sy vriend, die skrywer Bob Flood, in 'n boot naby Auckland geseil om seevoëls te aanskou, 'n groep van 20-30 voëls, wat blykbaar Nieu-Seelandse stormblare was. Ons het daarin geslaag om foto's en video's van vlieënde stormvate te neem. Stormblare is die volgende keer laat in 2005 - vroeg in 2006 - in dieselfde omgewing gesien. Sedertdien het daar gereeld gereeld voëls verskyn. Uiteindelik, in Februarie 2013, het 'n span voëlkykers van die Universiteit van Auckland onder leiding van Chris Gaskin en Matt Rayner gevind dat hierdie voëls op Little Barrier Island broei. Die eiland is geleë in die Hauraki Bay Marine Reserve.

15. Hooded Grebe (Podiceps gallardoi)

Die voël woon op afgesonderde mere in die Argentynse Patagonië, winters daar aan die see. Die aantal neem af as gevolg van die uitdroging van die mere, sowel as die ontwikkeling van hierdie mere deur mense (hulle begin forel en salm teel, en troppe skape wei aan die oewer). Die dominikaanse meeu (Larus dominicanus), wat kuikens prooi, is ook 'n bedreiging.

16. Ibis Davison, of Steller's Ibis (Pseudibis davisoni)

Die derde verteenwoordiger van die ibis wat die lys gehaal het. Woon in moerasse, mere en stadig vloeiende riviere in die woude van Noord-Kambodja, Suid-Viëtnam, Laos en in die oostelike deel van die eiland Kalimantan. Die naam is gegee ter ere van die Engelse voëlkundige William Davison wat in die 1870 - 1890 in Suidoos-Asië gewerk het. Die rede vir die afname in die bevolking is die verdwyning van habitatte as gevolg van die ontbossing van vloedvlakte woude en die dreinering van moerasse. Sedert 2009 was daar 'n effense toename in getalle, maar in absolute getalle is dit natuurlik nie genoeg om die spesie uit 'n kritieke situasie te bring nie. In 2009 is 310 voëls aangeteken, in 2010 - 429. Twee beskermde gebiede waarop voëlkykers hul hoop op die bewaring van hierdie voël gevestig het, is die reservate Lomphat en Siem Rang in Kambodja.

Word slegs in die woude van die Indonesiese eiland Sulawesi aangetref. 'N Groot voël, tot 'n meter lank, met 'n groot blou-swart uitgroeisel op die kop, soos 'n helm. Die verekleed is meestal swart, die bors en buik is wit-pienk. Wanneer die reënseisoen eindig, verlaat die Maleos die woude en gaan hulle kus toe. Terselfdertyd loop hulle te voet tot 30 kilometer. In die sanderige oewer grawe die wyfie 'n gat tot 'n meter diep, lê een eier daar en vul die gat in. Na 'n week of twee keer die voël terug na die oewer en lê 'n tweede eier (in 'n nuwe gaatjie). In totaal sal sy dus tot agt eiers lê. Die uitgebroeide kuikens klim onafhanklik uit die sand en hardloop die bos in. In die verlede het honderde voëls hul eiers op geskikte plekke gelê.

Maleo is vir vleis gejag, en die getal van hierdie voël het veral gely onder die groot versameling eiers (die ei van 'n male is vyf keer groter as 'n hoendereier!). Maleo word sedert 1972 beskerm deur die wette van Indonesië. Benewens die beskerming van habitatte en eiers lê, moet die maleo gered word om met die stamme van die eiland Sulawesi te werk om hulle te oortuig om nie eiers te versamel nie.

18. Mindoroi-kloukoekoek (Centropus steerii)

Endemies aan die Filippyne. Soos ander lede van die klou koekoeksgenus, dra dit 'n besonder lang klou op sy agtertoon. Spur-koekoeke gooi nie hul eiers in die neste van ander voëls nie, maar broei kuikens self uit. Hierdie spesie is baie geheimsinnig en woon in die woude van die Filippynse eiland Mindoro. Voorheen regdeur die eiland gevind, maar nou het dit net in die gebied van die drie dorpies Siburan, Puerto Galera en Malpalon oorleef. Die getal wissel na raming van 70 tot 400 voëls. Die bedreiging word veroorsaak deur ontbossing om lande skoon te maak en rotan te oes, terwyl marmerontploffings in Puerto Galera bykomende probleme bied. Die koekoek trek voordeel uit die feit dat die omgewing van Siburan bewaak word weens die gevangenis wat daar geleë is. Terloops, die gevangenis het 'n ander voël as simbool gekies - die Mindoroi-bloedborstige hoenduif (Gallicolumba platenae), maar die maatreëls wat die plaaslike regering getref het om dit te beskerm, sal nuttig wees vir die kloukoekoek.

19. Slangarend Madagaskar, of slangarend Madagaskar (Eutriorchis astur)

Behoort tot die familie van die valke, die enigste verteenwoordiger van die geslag. Die liggaamslengte is ongeveer 60 sentimeter, die vlerkspan ongeveer 'n meter. Dit is bedags aktief en jag nie net op slange nie, maar ook op akkedisse (meer as 80% van die dieet), lemoes en paddas. Die neste word in bome gebou en in epifitiese varings weggesteek. Geheimsinnig, moeilik om op te spoor. Vlieg vaardig onder die afdak van die bos, kyk uit vir prooi en sit op die takke.

Sedert 1930 word die slangarend van Madagaskar as uitgesterf beskou, maar in die 60's en 80's was daar onbekende bewyse dat hierdie arend in die woude van Madagaskar gesien is. In 1993 is die bestaan ​​van die spesie finaal bevestig. Minstens 16 voëls is in die Masaola Nasionale Park gevind. Nou word die getal Madagaskar-arend op minstens 250 individue geskat.

20. Ibis Sao Tome (Bostrychia bocagei)

'N Klein ibis met 'n vlerkspan van ongeveer 25 sentimeter, woon net in die woude van die eiland Sao Tome in die Golf van Guinea aan die kus van Afrika. Hy kry voedsel in bosgrond, en verkies plekke waar troppe Afrika-bosvarke dit losgemaak het. Die getal word geskat op 50 - 250 individue. Die gevaar is nie net die ontwikkeling van woude op 'n klein eiland nie (die gebied van Sao Tome is net 17 km 2), maar ook die soogdiere wat na die eiland gebring word: rot, weisel, sivet, mona-aap - almal is hou nie daarvan om aan hierdie voël te smul nie.

Na afloop van die verhaal oor twintig spesies wat boaan die lys van die skaarsste en minste bestudeerde voëls wat deur Britse en Amerikaanse ornitoloë opgestel is, noem ons kortliks ander verteenwoordigers van die Russiese avifauna wat dit tot die eerste honderd van hierdie lys gehaal het.

Op die 30ste plek gewone aasvoël (Neophron percnopterus)... Vir Rusland was hierdie spesie nog altyd skaars, omdat die verspreidingsgebied slegs die rand van die Noord-Kaukasus bedek. Nou is daar nie meer as 50 pare in ons land nie. Maar in ander lande, van Suid-Europa tot Noord-Afrika, van Turkye tot Indië, was hy 'n gewone voël. Daar is nou nog heelwat aasvoëls, maar hulle getal neem deur die hele reeks af. In Indië het die aantal aasvoëls sedert 1999 met 35% per jaar gedaal. Daar word vermoed dat dit te wyte is aan die gebruik van diklofenak in veeartsenykundige medisyne, wat, soos reeds in ProScience beskryf, drie spesies Indiese aasvoëls op die rand van uitwissing gebring het.

39ste in die lys is rooipoot-ibis (Nipponia nippon)... In Rusland het hierdie spesie reeds verdwyn; dit word volgens tradisie in 'n groter mate in die lyste van die binnelandse avifauna opgeneem. Die laaste keer dat rooipoot-ibisse in die Amur-streek gesien is, en voor dit - in 1940. Een keer is rooipoot-ibisse in die noordooste van China, Korea, Japan en Primorye gevind. Sommige voëlkykers meen dat rooipoot-ibisse begin uitsterf het sonder enige inmenging in hul lewens. Hierdie voëls het relatief onlangs (in evolusionêre sin) neste aan bome begin bou, en neste van rooipoot-ibisse is broos, hulle stort dikwels inmekaar en hou die kloue en kuikens sleg teen die koue. Met die uitbreiding van menslike aktiwiteite het hulle die moerasse en mere waar die ibisse gevoed het, begin dreineer en die bome afgekap waar hulle hulle gevestig het. Vanweë die lekker vleis is daar op voëls gejag. Hierdie voëls is ook in China en Japan uitgesterf. Later is hulle egter weer in die natuur ontdek, terwyl hulle in Korea heeltemal verdwyn het. Gedurende 'n sekere tydperk is alle rooipoot-ibisse in Japan in gevangenskap in 'n kwekery op Sado-eiland gehou. Ibis-teelsentrums in China en Japan begin nou kuikens in die natuur vrystel om wilde bevolkings te herstel.

Op die 49ste plek is die verteenwoordiger van waadvoëls - krechatka, of steppevarkie (Vanellus gregarius)... Eens was dit wydverspreid in die steppe van Oekraïne tot Kazakstan. Die steppe het gekrimp, en die krechatka-reeks het ook gekrimp. Reeds in die 1960's het dit nie wes van die Wolga voorgekom nie. Vir die winter vlieg die takkas na die noordooste van Afrika of na die streek Pakistan en Indië. Selfs nou, toe die vermindering van die steppe gestaak is, neem die aantal skootrekenaars steeds af. Wetenskaplikes skryf dit toe aan die dood van voëls in oorwinteringsgebiede. Daar is nie meer as 10 000 individue nie, die reeks het in aparte "stukkies" in die Oeral, Wes-Siberië, Noord-Kazakstan, opgebreek.

Daar is onderskeidelik 50 en 51 plekke in die lys ingeneem Eskimo krul (Numenius borealis) en kronkel (Numenius tenuirostris)... Soos dit krul is, is die snawel van hierdie waadvoëls effens afwaarts gebuig. Die belangrikste habitat van die Eskimo-kronkel was Alaska, en in Rusland is hulle soms in die uiterste noordooste waargeneem. Die Eskimo Curlew was eens volop en gejag deur die Amerikaanse bevolking op 'n vlug na Argentinië vir die winter. Maar hy is nie net deur jag geslaan nie, maar ook deur die ploeg van die Argentynse steppeland. Die rede hiervoor was boonop 'n massiewe oesmislukking in Rusland in 1891. Toe stop die uitvoer van Russiese graan na Europa, en Europese lande wend hulle tot ander produsente, wat 'n toename in koringaanplanting in Argentinië en 'n afname in die aantal Eskimo-kronkels veroorsaak het. Reeds in 1916 is die eens talle voëls in die Verenigde State onder beskerming geneem. Die laaste foto's van die krul is in 1962 op Galveston Island in die Golf van Mexiko geneem. Die voël is ook in 1963 in Barbados waargeneem, in 1981 in Texas. Daar was nog drie onbevestigde berigte in 1987, 1990 en 2006. Heel waarskynlik het hierdie spesie reeds verdwyn, en die relatiewe lae posisie in die lys van seldsame spesies lyk te optimisties.

Die dunbek-kronkel was nog altyd skaars. Hy was bekend vir die gebied van sy winterhabitat: Tunisië, Marokko, Italië, Griekeland. Waar die dunbek-krulneste lanklaas bekend was, en selfs nou nog nie presies vasgestel is nie.Dit is duidelik dat hy kuikens in die veenmoerasse van die suidelike deel van die taiga van die Oeral tot die Ob, deels op die gebied van Kazakstan, teel. Die aantal daarvan neem af: in die 60's was daar 800 - 900 voëls in die winter, in 1975 - 123, nou - slegs 'n paar. Die totale getal word op ongeveer 50 voëls geskat.

54ste plek - Siberiese Siberiese Kraanvoël (Grus leucogeranus)... Maatreëls om die Siberiese hyskraan te red, is wyd bekend, maar die oomblik dat die populasie van hierdie voël sonder voortdurende menslike sorg kan bestaan, is nog baie ver weg. Aan die einde van die 18de eeu is daar in die Wolga-delta troppe wit hyskraanvoëls van 300 voëls gesien wat gedurende die winter vanaf hul geboorteland Ob-moerasse na Iran en Indië vlieg. Nou is daar ongeveer 20 voëls van die Ob-bevolking van Siberiese hyskrane. Daar is nog 'n paar Siberiese hyskrane in Jakoetië, moontlik tot drie duisend. Hulle vlieg vir die winter na China.

Kortbekvark (Brachyramphus brevirostris) beklee die 71ste plek in die lys. Hierdie voël van die eiervruggesin woon in die Noordelike Stille Oseaan. Dit is ontdek deur die Duitse dierkundige Heinrich von Kittlitz tydens 'n wêreldwye ekspedisie onder bevel van Fedor Litke op die Senyavin-sloep in 1826-1828. Opgeneem in Alaska (Kenai-skiereiland en naburige eilande), Aleoetiese eilande, Chukotka, moontlik op Wrangel-eiland. Dit voed hoofsaaklik op kril. Neste (meer presies klein kuile ​​waar een eier gelê word) is ver van die see af geleë. Die kortbek-fawn was nog altyd skaars en is min bestudeer. Daar word geglo dat nadat die Exxon Valdez-tenkwa die riwwe aan die kus van Alaska in 1989 getref het, die oliestorting tot 10% van die voëlbevolking doodgemaak het.

Wat het die kale vergeet?

Twee en 'n half dosyn ibis spesies leef op aarde. Almal is redelik groot voëls, met 'n lang snawel na onder gebuig, met verekleed in verskillende kleure, maar altyd van suiwer kleure. Ibis is semi-akwatiese voëls wat die trope en subtrope verkies. Ibis hou in die reël nie te veel van die menslike samelewing nie en is baie sensitief vir menslike misbruik van die natuur. Daarom het 'n goeie helfte van hul spesies op die bladsye van die Rooi Boek beslis gevestig.

Miskien net die heilige ibis Tyreskiornis aethiopicus bly algemeen en selfs op talle plekke, want dit vermy kulturele landskappe en vestig gewillig selfs in stede. Hierdie voël kom steeds voor in Egipte, waar dit vroeër heilig geword het, en die hiëroglief van die heilige ibis word dikwels aangetref in antieke Egiptiese inskripsies, waar dit die god Thoth aandui, wat die bynaam Trismegistus (drie keer die grootste) in Middeleeuse Europa verwerf het, en baie meer. Maar daar is nog 'n hiëroglief wat die kaal ibis uitbeeld, die belangrikste betekenis daarvan is 'om te skyn'. Daar is 'n hiëroglief, maar geen kaal en blink een nie.

Illustrasie uit die boek van Johann Andreas Naumann (1744-1826) "The Natural History of the Birds of Central Europe." In hierdie omvattende naslaanboek word 'n hele bundel gewy aan ibises. Die glans van die kaal ibis-verekleed, wat suksesvol deur die kunstenaar hier oorgedra word, is nie in alle ligtoestande op die foto sigbaar nie.

Dit blyk vir die kaal ibis uiters jammer te wees dat die vleis van sy kuikens as 'n baie voortreflike gereg beskou word. Die versameling van kuikens word vergemaklik deur die ibise se gewoonte om naby mense se bewoning en selfs op ou geboue te maak. In 1504 in Salzburg het die plaaslike aartsbiskop Leonhard (Leonhard von Keutschach, 1442-1519) 'n spesiale besluit uitgevaardig wat die gewone inwoners verbied om ibis-kuikens te eet. 20 jaar later, in 1528, het die aartshertog van Oostenryk en broer van keiser Karel V Ferdinand (Ferdinand I, 1503-1564), die besluit uitgebrei na die hele Oostenryk.

Aangesien Ferdinand, wat ook keiser geword het na die abdikasie van sy broer onder die naam Ferdinand I, nie meer geneig is tot omgewingsmaatreëls nie, dui die gevolgtrekking self daarop dat daar teen hierdie tyd ernstige probleme was met die verskaffing van ibisvleis aan die edele tafel.

Daar kan ook aanvaar word dat die groot vraag na die gevederde lekkerny aanleiding gegee het tot hoë pryse en dat styfvaste boere, sonder enige bevel, nie kuikens sou eet wat winsgewend verkoop kon word nie. Hoe dit ook al sy, die aristokrate het vinnig al die ibisse geëet, wat sedertdien as uitgestorwe beskou is tot in die middel van die 19de eeu, toe ontdek is dat kaal ibisse in twee geïsoleerde gebiede langs die rante van die ou reeks oorleef het: in die ooste, in Turkye en Sirië en in die weste in Marokko en Algerië.

In Europa, teen daardie tyd, het die kulinêre mode verander, die Arabiere en Turke was des te meer nie geïnteresseerd in ibisse nie, en die nuut ontdekte bevolkings tot in die middel van die 20ste eeu was, indien nie welvarend nie, dan ten minste in 'n nie bedreigende staat, wat elk 'n paar duisende individue tel.

Die laaste rusplekke

Terug in 1940 was twee dosyn kolonies kaal ibisse bekend, beide aan die voetheuwels van die Hoë en Midde-atlas en aan die Atlantiese kus, met altesaam ongeveer tweeduisend voëls. Toe het die aantal vinnig begin afneem, en teen 1975, toe voëlkundiges bekommerd geraak het, was daar nie meer as ses honderd ibisse nie, en teen 1990 - driehonderd. In die bergagtige streke van Marokko en Algerië was dit boonop nie meer moontlik om behalwe langverlate broeiplekke te vind nie, terwyl ibisse slegs in die suidelike kusstrook oorleef het. In 1991 is 'n nasionale park in Marokko gestig, op die grondgebied van een van die twee oorlewende kolonies. In 1995 was ibis-reddingspogings vir die eerste keer suksesvol en het hulle getalle effens toegeneem, maar die volgende jaar het 17 voëls spoorloos verdwyn en 21 is dood aangetref. Sodoende het die bevolking weer met byna 'n kwart gedaal. Die enigste ding wat optimisme inspireer, is dat Marokkaanse ibisse sittend is en dat dit ten minste nie dwarsdeur Afrika soos die Midde-Ooste beskerm hoef te word nie.

In Sirië was die kaal ibis tot 1929 nog redelik algemeen, en in 1970 het dit verdwyn. Een kolonie is in Turkye bekend, op die rotse van die oostelike oewer van die Eufraat, 2 km van die stad Birejik, waar tans 70 duisend mense woon. Die Turke het egter nooit ibisse beledig nie. In Februarie, toe die kale van die winter terugkeer, is 'n lentefees in Birejik gehou en 'n monument vir die voëls reg voor die hoofmoskee opgerig. Vir die monument, natuurlik, dankie, maar het iemand oorleef? Ja en nee. In die vroeë vyftigerjare het meer as seshonderd pare in die Birejik-kolonie genestel. Maar in 1953 het een of ander onbekende faktor (waarskynlik die verwerking van die omliggende lande met DDT) gelei tot die dood van die helfte van die kolonie, en die oorlewendes het die volgende 20 jaar nie hul kuikens uitgebroei nie.

Die besoedelde Marokkaanse landskap naby die kolonie ibisse dra glad nie by tot die voortplanting van laasgenoemde nie. Foto (Creative Commons-lisensie): Dale Harvey

Teen die tyd dat die vermoë van die ibisse om voort te plant herstel is, dit wil sê teen 1973, was daar nog drie-en-twintig pare in die kolonie oor. Elke jaar in April het die ibisse kuikens uitgebroei, en in Julie, toe die son die oorblyfsels van die plantegroei in die steppe uitgebrand het, het die voëls suid gevlieg om na die oewers van die Arabiese Skiereiland en die Horing van Afrika te oorwinter. En elke jaar vir die Februarie-vakansie het minder voëls na Birejik teruggekeer, en in 1991 het geen enkele ibis teruggekeer nie.

Waarom het streng veiligheidsmaatreëls in Turkye misluk en is dit nie effektief in Marokko nie? Natuurlik, in die geval van die Turkse bevolking, en ook omdat die voëls ses maande lank nie veilig lande binnekom soos Somalië of Ethiopië nie. Maar pogings om klimaatsverandering te blameer, is op die een of ander manier nie oortuigend nie. Boonop blameer die Marokkane die klimaatverwarming, en die Turke, inteendeel, blameer die verkoeling.

Die rede is beide meer banaal en hartseer. Daar is eenvoudig nie meer ruimte op aarde vir kaal ibisse nie. Waar is hul gunsteling droë steppe, ryk aan insekte en reptiele? U sal hulle nêrens vind nie, nie in Noord-Afrika of in die Midde-Ooste nie, alles word opgevreet en deur maer skape vertrap, verander in 'n woestyn as u in werklike biologiese produktiwiteit en spesieverskeidenheid reken. En wat van die weivelde langs die riviere? En hulle is weg, alles word beset deur landbougewasse, waarop insekte begin, gebruik hulle onmiddellik gifstowwe, gras en insekte, en ibise, en ek en jy.

En die kus van die see? En hier skyn niks vir die ibisse nie. Daar is baie mense en mense wil swem en sonbaai. Mense betaal geld hiervoor, en 'n seldsame land kan dit bekostig om hierdie geld prys te gee ten gunste van ibisse.

Pin
Send
Share
Send
Send