Voëlgesinne

Swart keel Accentor

Pin
Send
Share
Send
Send


Swart keel Accentor - Prunella atrogularis (Brandt, 1844)
Bestel Passeriformes - Passeriformes

Kategorie - III. Status: skaars swak bestudeerde voël van die suide van die streek

Eksterne voorkoms.

Swart keel Accentor is 'n klein mossie-voëltjie. Liggaamsgewig 17-22 g, vlerkspan 22-24 cm. Mans en wyfies verskil net effens in kleurintensiteit. By albei geslagte is die bokant van die kop, frenulum, streep onder die oog en oor bruin-swart.

Die swartste kleur is aan die kante van die kop en langs die rand van die kroon. Die agterkant is gestreep. Die lende en die boonste stert is olyfbruin. Die keel is swart, die struma en die bors is geelbruin, die buik is witterig. Geheime voël. Tipiese gewoonte: aksentors hou in ruigtes bosse naby die grond of op die oppervlak, en kom soms af op die toppe en sytakke.

Verspreiding.

Die noordelike grens van die gebied betree die gebied in die suidwestelike deel van die Wes-Sayan. Dit is gevind in die boonste gedeelte van die bergwoudgordel langs die regte sytakke van die bolope van die Kantegir-, Bolshoi- en Maly Abakan-riviere. In die valleie van die rivier is neste met kuikens gevind. Beduy ('n sytak van die Big Abakan) en Ona naby die meer. Ulug-Mungash-Khol.

Aan die monding van die rivier is 'n vlieënde Accentor met swart keel aangeteken. Laletina naby Krasnojarsk. In onlangse jare, gevind nes in die Sayano-Shushensky natuurreservaat. Ontmoet in die middelste dele van die rivier. Ulug-Shui, 'n sytak van die Khemchik. Swerwer is bekend in die onderste dele van die rivier. Angars (Bolshaya Murozhnaya rivier).

Ekologie en biologie.

Verkies naaldbosse van die bergwoudgordel en trek na oop bosveld met ontwikkelde onderbos en struike. Broei tot 1800-1900 m bo seespieël. Aan die einde van die somer verkies dit om in struike langs die strome langs die strome te swem. Die nes is gerangskik op 'n naaldboom naby die stam op 'n hoogte van 0,3 tot 18 m.

Daar is gewoonlik 4-5 blou eiers in 'n koppelaar. Nest met byna heeltemal geveerde kuikens is op 10 Augustus 1988 op 'n klein digte spar in die vallei van die rivier gevind. Beduy ('n sytak van die Bolshoy Abakan-rivier). Hier, op 19 Augustus, word 'n mannetjie met 'n erge vervelige vere gevang. Vier kuikens op die ouderdom van 4-5 dae is op 26 Julie 1995 in die riviervallei in die nes gevind. Hulle is 2-3 km van die meer af. Ulug-Mungash-Khol (Wes-Sayan).

Aantal en beperkende faktore.

Die aantal swart keel Accentor binne die noordelike punt van die reeks is nie bekend nie; daar is slegs enkele fragmentariese gegewens. Dus, langs die regte sytakke van die Kantegir-, Bolshoy- en Maly Abakan-riviere, was dit redelik algemeen, en op sommige plekke was dit selfs talryk: in Augustus is tot 4-5 broeisels vir 5 km van die roete ontmoet.

In gesinne is 3-4 jong voëls waargeneem. In ander gebiede van die Wes-Sayan is dit egter baie skaars of heeltemal afwesig. Die swart keel Accentor het 'n relatiewe groot voorkoms in hierdie habitat en is kwalik kwesbaar, aangesien hierdie gebied feitlik onbenut word en selde deur mense besoek word.

Sekuriteits maatreels.

In die Rooi Boek van die Republiek van Khakassia gelys. Dit is onderhewig aan beskerming as 'n seldsame en smal verskeidenheid. Spesiale veiligheidsmaatreëls is nie in die streek ontwikkel nie. Dit is belangrik om stopplekke en konsentrasies van swart keel Accentor tydens migrasieperiodes te identifiseer. Die behoefte om skaars vogelsoortjies te beskerm, moet wyer bevorder word.

Inligtingsbronne. Rooi Gegevensboek van die Krasnojarsk-gebied. 1. Stepanyan, 1978, 2. Tugarinov, Buturlin, 1911, 3. Syroechkovsky, Rogacheva, 1995, 4. Yanushevich, 1952.

Saamgestel deur: A.A. Baranov. Foto: Andrey Kovalenko, Almaty, Kasakstan.

Pin
Send
Share
Send
Send