Voëlgesinne

Koraal: Wit lae met koraal eiers

Pin
Send
Share
Send
Send


Die kinglet is een van die kleinste sangvoëls in ons land. Die massa daarvan is net 5-6 g. In die bos kan die korolka waarskynlik gehoor en herken word deur sy dun, lae fluitjie: "si-si-si" of deur dieselfde fluitende liedjie met 'n kort tril aan die einde van die lied. Nadat 'n dun fluitjie of 'n liedjie gewoonlik van ou hoë sparren versprei is, kan 'n mens die klein groenerige voëltjies opmerk met 'n helder goue pet en twee ligte strepe op hul vlerke.

Die oppervlak van die geelkopkoning is baie groot. Die koninkryk is wydverspreid in naaldbome, hoofsaaklik sparren en gedeeltelik dennebosse van Europa, bergwoude in die suide van Siberië. Woon in die Himalajas en die berge van Wes-China, in ons land - in Primorye en op die eiland Sakhalin. Wyd versprei in die taiga- en gemengde woude van Noord-Amerika. Maar die groot verskeidenheid bloedwurms is baie gefragmenteerd. Die kewer bewoon nie uitgestrekte gebiede nie, hoofsaaklik in lariksbosse in Oos-Siberië. Dit word nie in baie selfs sparrenbosse in ons Noord- en Wes-Siberië aangetref nie. Dit alles kenmerk die koninkryk as 'n taamlik termofiele voël wat slegs in sparwoude in relatief warm gebiede woon. In die grootste deel van die reeks is dit 'n sittende en slegs gedeeltelik nomadiese voël. Die sing van korolkov kan selfs in die winter en baie vroeë lente en in Februarie - Maart gehoor word. Maar dit word gewoonlik nie deur plaaslike, maar noordelike, oorwinterende voëls in ons land gesing nie. Die bloedwurms wat in die middelste baan nes, verskyn eers einde Maart op die broeiplekke. Lente-migrasies en vlugte duur voort tot begin Mei.

By die nes word die geelkopkewer nou verbind met woude van die suidelike taiga-tipe, maar dit gee steeds byna oral duidelike voorkeur aan sparwoude. In die broeiseisoen verkies dit ryp sparrenbosse met lang steel. In gemengde woude maak dit net plek waar individuele sparre of hul groepe voorkom. Hierdie kenmerk van die nesgedrag van die kewer is veral opvallend by die suidelike grens van sy reeks, waar ou sparre skaars is. Hier kan selfs klein gebiede van sparwoude broeiplekke vir hierdie voëls word.


Konings woon en maak net in sparwoude nes. Foto deur G. N. Simkin

Gereelde sang van korolki kan slegs gehoor word na die verspreiding van winterkuddes en die voltooiing van lente-migrasies en vlugte. Sedert April stop die sang eers einde Augustus - totdat die tweede broeisel op die vleuel styg. Sommige mans sing egter weer in September. Dit is die sogenaamde herfsgesang.

Die lied van die geelkopkoning het 'n duidelike tipologiese struktuur. Dit is 'n natuurlike, voltooide liedjie. Dit word gevorm uit die gewone fluitdrange van die koning, wat vinnig op verskillende maniere en variante herhaal word en gewoonlik met 'n kort tril eindig. Die kinglet sing aktief tydens die stroom, terwyl die nesgebied beskerm word, sowel as tydens paring, die koppelaar inkubeer en selfs die kuikens gevoer word. Mans sing gereeld as hulle kos soek.

Die lied van die koning, soos baie ander voëls, het baie biologiese funksies. Dit dien ook as 'n sein vir die aanwesigheid of voorkoms van 'n parende mannetjie op die werf, as 'n sein om te bel en 'n vrou aan te moedig. Met die hulp verwittig die koninglet die vrou oor sy toestand, gebeure in die eksterne omgewing en nog baie meer. Met digte nes kan individuele mans met behulp van 'n lied 'n vokale gekoördineerde verbinding met mekaar aangaan en hul kuns, ervaring en posisie in die kudde demonstreer. Maar tog is die belangrikste funksie van die lied van Korolkov volgens ons territoriaal. Vir so lank, baie en byna deurlopend gedurende die hele nesperiode sing die konings omdat die beskerming van die nesgebied die belangrikste en verantwoordelikste ding vir hulle is. Nesvoëls, veral mans, is baie jaloers op mekaar en verdedig hul werwe aktief. Dit is buitengewoon skaars, selfs in toestande met 'n akute tekort aan ou broeispruite in die bos, dat u families van konings naby mekaar kan kry. Dit gebeur soms net in die geval wanneer sparbome met die sogenaamde kamagtige struktuur van 'n sparpoot, soos die dak van 'n hut, naby is. Hierdie wonderlike liefde vir die kamertjie vir kambome, wat nogal skaars is in Europese woude, is die eerste keer opgemerk deur die beroemde Skandinawiese wetenskaplike Palmgren in 1932. Onder die dekmantel van so 'n tak is die nesvas die duursaamste. Hier is die nes veral betroubaar weggesteek en is dit baie selde om dit op te let. Die meeste neste is op ou hoë sparrenbome gerangskik en verkies dit op 'n groot hoogte, nader aan die bokant. Die neste kom ook op 3 tot 6 m hoogte voor, maar die meeste is bo 6 m (van 8 tot 15 m). Gewoonlik kies die mannetjie die nesboom en maak dit met byna aanhoudende sang aan homself reg. In die vroeë dae is dit aan die nesboom wat hy die meeste sing. Die mannetjie bou die nes vir 10-12 dae saam met die wyfie, en plaas dit gewoonlik nader aan die einde aan die onderkant van die sparpoot. Die nes is opgehang op dun sparretakkies wat aan die broeipootjie hang. Hierdie takkies is in sy sywande ingeweef. Die deursnee van die skinkbord is effens minder as die deursnee van die nes self, wat die nes in die vorm van 'n beursie of diep mandjie laat aanneem. Die basis van die nes is groen mos, soms gemeng met korstmos en vasgemaak met spinnerakke saam met spinnekoppe. Aspe en wilgerboom word dikwels in die mure van die nes geweef. Die skinkbord is gevoer met wol, vere gemeng met perdehaar.


Geelkopkrale hang hul bolvormige, buitengewoon warm en netjiese nes aan die onderkant van 'n sparretak. Foto deur Yu B. Shibnev

Die eerste kloue van eiers verskyn meestal in die tweede helfte van Mei, massakloue - aan die einde van Mei. Die wyfie lê gewoonlik soggens eiers. Inkubasie begin nadat die laaste eier gelê is. In 'n volledige koppelaar is daar gewoonlik 8-10 geel of ligrooi eiers met bruinrooi vlekke. Een wyfie broei vir 13-16 dae. In die nes sit jong kewers langer as ander voëls, 16-17 dae. Albei ouers voer hulle met baie klein en sagte kos: kloue, inseklarwes, plantluise en spinnekoppe. Die grootte van die nes, in vergelyking met die koppelaar en veral die volwasse kuikens, is baie klein, en daarom sit die kuikens in die nes, dig teen mekaar gedruk, wat blykbaar baie belangrik is om warm te bly.


Geelkopkewer. Foto deur Ya.A. Pasteur

Hulle soek kos, soos tiete, en kyk takke vir takke baie noukeurig en hang dikwels aan elkeen, selfs 'n klein klompie naalde of takkies. Voedsel word versamel op broeivure en nabygeleë naaldbome. Baie minder gereeld vlieg voëls 15-20 m van die nes af vir kos. Die oppervlakte van die jaggebied, volgens die waarnemings van E. S. Ptushenko, in die sparwoud oorskry gewoonlik nie 2000 m 2 nie. Massa-opkoms van kuikens in die Moskou-streek word meer gereeld in die tweede helfte van Junie waargeneem. Nadat hulle die nes verlaat het, bly die kuikens nog 3-4 dae bymekaar, terwyl hulle op 'n tak in 'n ry sit en mekaar omhels. Eerstens voer die ouers hulle aan die nesboom, en dan in die krone van naburige bome. Die hele periode van aanvulling duur 7-8 dae.

Volgens die waarnemings van A.S. Malchevsky kan 'n kuiken wat per ongeluk neergeval het en nog nie in staat is om te vlieg nie, behendig langs 'n vertikale stam beweeg en vasbyt aan die ongerymdhede van die bas. Die begeerte om hoër te klim, is aangebore, want die kuiken klim selfs op die persoon wat daar langs staan. Volwasse kuikens, wat reeds in verskillende takke en bome versprei is, straal 'n dun piepie uit, wat herinner aan die roepseine van jongluise met langsterte of slinger. Op grond van hierdie seine vind en voer hulle ouers. Voeding duur die hele daglig, met pouses van nie meer as 30-40 minute nie. Elk van die volwasse voëls slaag daarin om tot 300 porsies kos per dag na die kuikens oor te dra en binne 2-3 minute na die nes toe te vlieg.

Van middel Junie tot middel Julie word 'n nuwe golf van liedere in die bos gehoor. Dit dui die begin van die tweede koppelaar aan. Op die oomblik begin die kuikens van die eerste koppelaar wat hul ouers agtergelaat het, in klein troppe langs die omliggende sparrenbosse migreer. In Augustus verskyn verenigde kuddes jong en volwasse voëls, dikwels saam met titmees, en dan swerwers, sterfgevalle, spegte en pikas. Aan die einde van Augustus kry die migrasies 'n groter omvang, herfsmigrasies begin, die eerste noordelike kuddes verskyn, gewoonlik meer vertroulik vir mense. Hulle hou nie net in die krone van sparre, sparre, denne nie, maar word ook al meer gereeld aangetref op bladwisselende bome, sowel as in struike, in sparrenbos. Tydens migrasies, in die herfs en lente, versamel kewers soms kos op die grond, swerm tussen droë gras onder die bosluifel, besoek ruigtes wilgers en riete in vloedvlaktes. As daar sneeu val, sak hulle gereeld na die grond en pluk insekte van die oppervlak van die sneeu af. In die winter, veral tydens massatrekkings na die suide, hou die kewers dikwels op els, eikebome, vrugtebome in tuine en parke, veral waar ten minste enkele sparre voorkom.


Geelkopkewers is sittende voëls. In die winter voed hulle nie net in sparwoude nie, maar ook in bladwisselende woude. Foto deur G. N. Simkin

Groot migrasies, veral in koue jare sonder kos en winters, word meer gereeld deur jong voëls uitgevoer. Gedurende die jare vlieg duisende voëltjies volgens die waarnemings van die Ornitoloë in Leningrad uit die noorde, dikwels in groot troppe. In sulke jare is voëls wat in ons land gemerk is, op winterterreine in Italië, Swede, Duitsland en ander Europese lande ontmoet. Baie navorsers beskou die kewer as 'n uitsluitlik insekvretende voël. In baie gebiede bestaan ​​die basis van hul voedselrantsoen uit isoptera, hoofsaaklik blaarkewers. Volgens A.A. Inozemtsev is dit in die winter die belangrikste voedsel vir korolkov. Hulle eet voortdurend spinnekoppe, klein kewers (kalanders, blaarkewers), klein skoenlappers, hul papies en ruspes, asook plantluise en muskiete. Soms in die maag van kewers het ou navorsers denne- en spruitsaad gevind, maar met die noukeurigste waarnemings was dit nooit moontlik om te bewys dat spar- of dennepitte by die noodsaaklike wintervoer ingesluit is nie. Dit is egter lankal bekend dat baie kewers, in gevangenskap gehou, gewillig spruitsaad eet. Onlangs het inligting verskyn dat die konings in die winter, in koue en sneeuweer, nog oornagpitte versamel, wat teen dagbreek heeltemal verteer word.

Beskrywing van die ras

Die kop is klein, effens plat. Die snawel is liggeel, die punt is afgebuig. Die helmteken is klein in grootte, blaarvormig, donkerpienk of rooi, in hane is daar duidelik uitgesproke tande van 4-5 stukke. Earlobes is amper nie uitgespreek nie, ligpienk of witterig.

Die agterkant is smal, lank, skuins. Die vlerke is goed ontwikkel, hoog gesit. Die stert is kort, kort vlegsels opwaarts gerig. Die skene is van medium lengte, geveder. Metatarsus ongeveer, heldergeel, dun.

Hoenders is bedek met dons, wit met 'n swart punt op die voorkop. Die gewig van dagoud koraalhoenders is ongeveer 35 g.

Coral se temperament is kalm, gebalanseerd. Hulle wortel maklik in die nuwe kudde, hulle sien ook nuwelinge rustig raak. Aggressie is uiters skaars... Ander diere kan voedsel van hulle steel as hulle toegang tot die voeders kry.

Hoenders het nie 'n moederinstink nie, aangesien dit nie nodig is nie - die nageslag erf nie ouers se eienskappe nie. Om 'n ras trekkers te bekom, word hoenders of broei-eiers by die vervaardiger aangekoop.

'N Kenmerk van die ras is gedwonge molt. Met die prosedure kan u die duur van die eierproduksie verhoog. Gewoonlik word gedwonge smelting in die winter uitgevoer wanneer die voëls nie mag buite gaan nie.... Vir die prosedure word spesiale voorbereidings in die voer ingebring. Vir 'n gunstiger oordrag van veerverandering word viburnum, meidoorn, maaskaas, kryt en gebreekte skulpe, vismeel by die voer gevoeg. As u krieke en sprinkane byvoeg, kan u u proteïenvoorraad aanvul.

Opdatering word uitgevoer namate ou hoenders geslag word - hul produktiwiteit daal met drie jaar... 'N Beplande vervanging word gewoonlik elke twee jaar gedoen. Dagoud kuikens of trekkers word op die ouderdom van 3-4 maande gekoop. Met die verkryging van broei-eiers kan die oorlewingsyfer 100% bereik, gewoonlik tussen 95-98%.

Waardigheid:

  • pretensieloosheid,
  • leefbaarheid,
  • hoë pryse van eierproduksie,
  • uithouvermoë.

nadele:

  • hoë vlug - tot 2 m,
  • gebrek aan moederinstink,
  • neiging tot vetsug,
  • die noodsaaklikheid om daglig in die winter kunsmatig te verhoog.

Pin
Send
Share
Send
Send