Voëlgesinne

Lesser Blue Kingfisher, 'n bont geveerde endemie aan Indonesië

Pin
Send
Share
Send
Send


Volgens een van die legendes het Noah 'n ijsvogter gestuur om vuur te kry. Hy het hoog bo die grond uitgestyg, en die hemelsblou het sy vere blou geverf. Toe hy die vuur sien, ruk hy die vuurmaakplek vreesloos en hou dit naby hom en sing die bors en bene, wat die kleur van 'n vlam laat draai. Dit wil voorkom asof voëls met so 'n helder vere nie oor die hoof gesien kan word nie. Die meeste tyd spandeer hulle egter in afgesonderde, verborge vir nuuskierige oë of selfs ondergronds, en daarom is hulle toevallig toevallig. Onder ons voëls is daar nie een wat selfs in voorkoms of in die manier van die visvis lyk nie.

Gewone visvis, of blou, - Alcedo atthis
Tipe - akkoord
Klas - voëls
Afgetrokkenheid - soos Raksha
Familie - kingfisher
Geslag - kingfishers

'N Klein voëltjie, ongeveer so groot soos 'n spreeu: lengte 16-19 sentimeter, vlerkspan 26-29 sentimeter, gewig 25-45 gram. 'N Baie groot kop (wat visueel ongeveer 'n derde van die hele voël uitmaak) met 'n lang, reguit snawel, kort wye vlerke, 'n kort stert. Gekleur: turkooisblou rug, blougroen met blou en donker strepe van die kop en boonste gedeelte van die vlerke, blou met swart primêre vere, wit keel en "wange", oranje-rooi bors en buik, koraalrooi bene. Manlik en vroulik lyk dieselfde, maar mans is gemiddeld effens groter en helderder. Die bene is baie kort, amper nie geskik om te loop nie.

Versprei dwarsdeur Europa na Suid-Skandinawië en Sint-Petersburg, aan die Middellandse See-kus van Afrika (tot by die Sahara), in Asië in die noorde bereik dit die middelste Yenisei, die Baikalmeer en die monding van die Amur. In die woestyngedeelte van Asië kom dit voor langs riviervalleie en oase, in die suide - oral tot in Nieu-Guinea en die Salomonseilande. Bewoon die oorgroeide oewers van strome, riviere, mere en af ​​en toe herwinningslote; die afstand tussen neste is van 0,3 tot 1 km. Dit voed hoofsaaklik op klein vissies, sowel as waterinsekte en ander ongewerweldes, selde amfibieë. Die maksimum bekende lewensduur in die natuur is 15 jaar.

Die vis wat aangebied word, is nie net 'n lekkerny nie, maar 'n ernstige aanbod. As die vrou haar aanvaar, beteken dit die geboorte van 'n nuwe gesin.

As daar 'n hoë, deurdringende geluid in die lug is, amper 'n fluitjie - iets soos 'tiip-tiip-tiip' of 'peek-peek-peek', dan is die ijsvogter êrens in die omgewing. Dikwels kan dit gesien word wat in 'n reguit lyn bokant die water vlieg. Selfs op 'n bewolkte dag of oor 'n skaduryke rivier wat heeltemal deur boomkrone bedek is, skitter die vere so helder dat dit lyk asof die voël gloei. Diegene wat veral gelukkig is, kan sien hoe die voël skielik in die lug sweef: die vlerke beweeg vinnig, die liggaam is skuins opwaarts gerig en die groot kop met 'n lang, reguit snawel is afwaarts. Nadat hy 'n paar oomblikke so gehang het, jaag die visvanger voort. Nadat hy die prooi in die water gesien het, duik die voël in die water, skuil soms heeltemal onder die oppervlak, maar kom dadelik na vore en neem weer op. Alles gebeur so vinnig dat dit onmoontlik is om te sien of sy aanval suksesvol was.

Alhoewel dit algemeen is, is jag uit die lug steeds nie die gewildste soort visvangvis nie. Hierdie wonderlike strooibiljet spandeer baie meer tyd aan onbeweeglikheid aan een of ander tak wat oor die water hang. Maar vir hierdie beroep kan baie min mense hom vind: vir sulke 'meditasies' kies die ijsvogel die mees afgesonderde hoeke, gesluit deur plantegroei van bo en van die oewer af. 'N Kingfisher wat in 'n hinderlaag sit, kan selfs vanaf 'n paar meter oor die hoof gesien word. En om op so 'n afstand naby hom te kom, is moeilik. Die maklikste manier is om rustig te swem. In ons omgewing is daar niemand om 'n ijsvogel onder die water aan te val nie, daarom is daar geen voorwerpe of voorwerpe in die water nie, hy verag nie die aandag nie, hoewel hy voortdurend neerkyk. Soms duik hy, sonder om sy vlerke oop te maak, selfs onder die water in. As die aanval misluk, keer die ijsvogel terug na sy oorspronklike posisie, maar as die prooi gevang word, begin hy met 'n maaltyd op dieselfde tak of vlieg hy na die nes.

Byna enige klein vissie kan kos word vir die ijsvogel: die gevleuelde visserman is nie kieskeurig nie, hoewel die somber krul onder die oppervlak natuurlik baie meer geneig is om in sy bek te kom as byvoorbeeld die sculpin goby. Ijsvogelvisse vang ook gretig groot waterinsekte (veral naaldekoklarwes), varswatergarnale (waar hulle is) en ander ongewerweldes, maar selde paddas, maar die basis van die dieet is steeds vis. Met 'n oorvloed kos, is die daaglikse rantsoen van 'n volwasse voël 10-12 visse. Maar dit is in die geval dat sy nie 'n gesin het nie.

Daar is geen beddegoed in die kingfisher se nes nie. As 'n groot kroos verwarm word, kan die wyfie net op haar klein lyfie en kort vere vertrou

Visvangers kom in die middel van Rusland in die tweede helfte van April aan - vroeg in Mei, toe die riviere oopgaan en die hoë water terugtrek. Die eerste ding na aankoms is die reëling van die persoonlike lewe: die ijsvogels het slegs 'n gesin in die somer, en gedurende die winter word mans en vrouens apart gehou. Jaarlikse gesinshereniging word ietwat vergemaklik deur die feit dat die mannetjie en die wyfie na die ou nes getrek word, waar hulle natuurlik ontmoet. Kingfishers het nooit dobbeltoernooie of ingewikkelde huweliksliedjies nie. Die tipiese ijsvogelfamilie is 'n monogame paar. Alhoewel nie alle mans streng reëls nakom nie, is daar ook anemone onder hulle wat tweede of selfs derde gesinne het.

As 'n paartjie vir die eerste keer nesmaak of iets met die ou nes gebeur, begin die gesinslewe met die bou van 'n woning. 'N Kingfisher-nes is 'n holte in 'n krans bokant die water, horisontaal of effens opwaarts, met 'n diepte van 30 sentimeter tot 'n meter. Die gades grawe dit saam, stamp die grond met hul snawel en gooi die aarde met hul pote uit. Hierdie werk duur minstens 'n week. Dit gebeur ook dat die visvisser-adit op 'n groot klip of wortel struikel en die voëls 'n ongevulde hol moet gooi en op 'n nuwe plek moet begin bou. Wanneer die vereiste diepte bereik word, voltooi die voëls die hol met 'n ruim uitbreiding - 'n neskamer. Dit voltooi die rangskikking van die nes. Soms moet ijsvogels egter hul neste anders rangskik. Miskien is dit moeilik om so 'n oorvloed van hierdie voëls te vind soos aan die Paliastomi-meer in die Colchis-laagland, naby die stad Poti. Die vlak, warm, brak meer-strandmeer, waarvan 'n groot deel 'n netwerk van smal kanale en eilandjies met els is, is ideaal vir jong hengelaars. Daar is geen kranse aan die lae moerasagtige oewers nie, maar daar is baie ou elsbome waarvan die holtes die gewone erdebore vir voëls vervang.

As die probleem met behuising op een of ander manier opgelos is, lê die wyfie verskeie (gewoonlik 6-7, maar kan van 4 tot 11) eiers wees - amper perfekte blink wit balletjies. Hulle is so groot dat dit selfs onbegryplik is hoe kingfishers dit regkry om hulle almal met hul klein lyfie te bedek. Die eggenote ruil om die beurt die eiers vir ongeveer drie weke.

In die hol lê gelê eiers reg op die vloer. Aangesien die woning al jare lank gebruik word, vorm dit met verloop van tyd 'n laag beddegoed van skubbe, visbene, stukke chitinous dop van insekte en ander onverteerde oorblyfsels van prooi, sowel as droë uitwerpsels van kuikens. daarin. Hierdie onaantreklike substraat wemel van vlieglarwes, en die reuk is so dat selfs 'n persoon buite maklik 'n bewoonde gat daardeur kan identifiseer. Dit wil voorkom asof kuikens in so 'n nes dikwels moet sterf, indien nie weens onhigiëniese toestande nie, dan aan roofdiere. 'N Wees of 'n slang of 'n waterrot kan egter by die woning van ijsvogels langs 'n steil, afbrokkelende krans uitkom, en daar is geen toegang daartoe vir geveerde roofdiere nie. En die stank pla blykbaar geen kuikens of volwassenes nie.

'N Pragtige kingfisher-uitrusting vereis gereelde en versigtige versorging.

Ijsvogelvisse behoort tot die sogenaamde kuikentipe: hul kinders word kaal, blind en heeltemal hulpeloos gebore, met gekarikaturiseerde groot koppe op skraal nekke. Die groteske voorkoms word voltooi deur die snawel: die onderste helfte is baie langer as die boonste.

Soos alle kuikens van hierdie soort, is klein ijsvogels volop en groei hulle vinnig. Die basis van hul dieet is inseklarwes, wat tans baie is. Ouers bedien dit aan hul kinders in 'n gesnyde vorm - met hul koppe en bene afgeruk. Drie weke na uitbroei vlieg die kroos uit die hol. Die grootte van die kuikens is nie meer minderwaardig as volwasse voëls nie en is amper dieselfde, maar net minder helder. Vir 'n paar dae probeer hulle agter volwassenes aan vlieg en eis dat hulle steeds gevoed moet word. Maar die ouers is nie meer op hul hoede nie: as die jaar nie baie sleg is nie (vroeë lente, genoeg prooi of iets dergeliks), het baie paar visvissers tyd om tweede nageslag op te voed. Nuwe koppelaar word gemaak onmiddellik nadat die eerste kuikens vertrek het (en soms selfs 'n bietjie vroeër): einde Junie - vroeg in Julie. Vanaf middel Augustus styg die tweede kroos op die vlerk. Daarna kan niks die visvissers op hul plek hou nie, en soms begin hulle al einde Augustus vir die winter. Oortuigende individualiste besluit egter om vissersvisse onafhanklik van mekaar na warm lande terug te keer, sodat die vertrek die hele September duur, en individuele voëls kan selfs vroeg in Oktober gesien word. Kingfishers uit die Europese deel van Rusland oorwinter in Suid-Europa en Noord-Afrika, Siberiese kingfishers in Suid-Asië. In die Noord-Kaukasus, op plekke waar selfs stadig vloeiende riviere nie vries nie, leef ijsvogels die hele jaar.

'N Mens kan sê dat die ijsvogel geen natuurlike vyande het nie: dit is byna onbereikbaar vir roofdiere. Valke en valke vang soms ijsvogels (gewoonlik jongmense wat pas uit die nes opgekom het), maar vir hulle is hierdie prooi af en toe skaars. Die mens het ook nog nooit gereeld 'n ijsvogel gejag nie: 'n klein voëltjie wat vis ruik, is net goed vir 'n opgestopte dier. Nietemin, in ons omgewing was kingfisher nog altyd relatief skaars as gevolg van te hoë vereistes vir lewensomstandighede. Hy het 'n skoon reservoir met helder lopende water nodig, nie te vlak nie, maar nie diep ondeurdringbaar nie. Dit alles moet gepaard gaan met die oewers begroei met bome en bosse en 'n krans waar u 'n gat kan maak. Terselfdertyd is die visvangers oortuig van individuele boere, en een paar sal nooit nader as 'n paar honderd meter (of selfs 'n kilometer of 'n half) aan 'n ander vestig nie. Daar is baie min plekke wat aan al hierdie streng vereistes voldoen.

In onlangse dekades het die aantal ijsvogels in ekonomies ontwikkelde gebiede afgeneem. Daar is baie redes hiervoor, maar almal hou op een of ander manier verband met menslike aktiwiteite: ploeg vloedvlaktes, die opbou van lande langs die oewer, 'n groot aantal toeriste aan die oewer, regstelling en 'verbetering' van kanale, uiteindelik vlak (tot seisoenale uitdroging ) van klein riviere as gevolg van ontbossing en dreinering van moerasse. Dit hang dus net van die persoon af of 'n klein, buitengewone skouspelagtige riviervoël sy blik sal verbly.

Eksterne tekens van 'n klein blou ijsvogel

Die Little Blue Kingfisher is 'n mediumgrootte voël van 16,5 cm en die verekleed aan die agterkant is donkerblou, blink. Kop met donker dwarsstrepe. Die lyf aan die sykante en keel is wit, die onderkant is okerrooi. Stertvere en vlerke is blou. Die onderkant van die vlerke is verroes. Die snawel is donker, lank en taamlik massief in vergelyking met die grootte van die liggaam.

Kleinblouvisvis (Alcedo coerulescens).

Habitats van die Little Blue Kingfisher

Die Kleinblouvisvanger kom langs klei of sanderige oewers van waterliggame voor. Verkies steil hellings van riviere, osboë, mere, kanale. Vermy die vestiging van groot riviere.

Verspreiding van die Kleinblouvisvis

The Lesser Blue Kingfisher woon aan die oewer van die meer van Teletskoye. Kom voor in Noordoos Altai aan die Uymenrivier. In die suidooste van die Altai-gebied aan die Bailyugema-rivier. Bewoon Chuvashia en die hele Amur-streek.

Kenmerke van die gedrag van die klein blou ijsvogel

Die Kleinblouvisvis is 'n territoriale voël. Vorm nie kolonies nie. Beskerm sy voedingsarea en verdryf mededingers.

Little Blue Kingfishers vis totdat ys sak.

Die Little Blue Kingfisher kom aan as die riviere nog ysbedek is. Hy duik in yskoue water. Dit jag selde in die lug.

Soms, nadat hy op 'n prooi in 'n reservoir opgepas het, wapper 'n ijsvogter met sy vlerke bo die water, soos 'n groot vlinder.

Hang op een plek in die lug en verhoog die fladderende beweging van die vlerke, sodat dit deursigtig lyk.

The Lesser Kingfisher sit dikwels roerloos in 'n hinderlaag op 'n tak naby die water. Dit is moeilik om dit op te spoor, aangesien die voël deur digte blare versteek word. Die voël haal nie sy oë van die wateroppervlak af nie en jaag kort-kort in die water sonder om sy vlerke te sprei. Nadat hy 'n vis gevang het, eet die Little Blue Kingfisher sy prooi ter plaatse of vlieg hy saam met die vis na die nes.

Klein blou visvissies migreer laat, 'hulle gee die winter, dan vlieg hulle weg.' Dit is hoe die mense die naam van die voël verduidelik. Maar selfs met die aanvang van die winter, is die visvangers nie haastig om hul voedingsplekke te verlaat nie. Hulle vind openinge en opruimings op plekke met vinnige strome en "gaan" vis in die koue water. Voëls is nie bang vir ryp nie, daarom word dit ook genoem - gletsers.

In die geval van 'n onsuksesvolle jag, keer die voël terug na sy oorspronklike plek en vries in afwagting.

Teel klein blou ijsvogel

Klein blou ijsvogels grawe op die oewer van 'n sanderige krans. Die lengte van die skuiling is 0,30 - 1 meter, afhangende van die digtheid van die grond. Voëls hamer die grond met hul kragtige bek en gooi die grond terug. Om 'n gat te grawe duur ongeveer 'n week. As die baan teen 'n groot keisteen rus, laat die visvangers onvoltooide werk en grawe hul gat weer. Die gegraafde gang eindig met 'n ruim neskamer. Soms kies blou ijsvogels 'n ou hol elsboom vir hul nes aan die oewers van 'n brak strandmeer, waarin smal kanale ryk aan visse vloei.

Visskubbe dien as beddegoed in die nes. Die wyfie lê ses of sewe bolvormige eiers bedek met 'n wit, blink dop. Net die wyfie broei nageslag uit, sy sit styf op die nes en verlaat dit selde.

Soms vervang die mannetjie die wyfie sodat sy haar vlerke kan sprei.

Die mannetjie voer die geveerde vriendin. Die Little Blue Kingfisher-nes lyk soos 'n regte rommelhoop van binne.

Gedurende die nesperiode hoop baie voedselafval op in die hol. Kuikens sit op visskubbe omring deur klein visbene wat agterbly, rottende oorblyfsels van visliggame en kewers. Vlieglarwes ontwikkel op hierdie massa voedselafval, en 'n verskriklike stank word gevoel. Al hierdie onhigiëniese toestande lyk glad nie met die pragtige vere van 'n ijsvogel nie.

Daar is 'n legende dat die ijsvogel sterf as hy vanuit sy waghond in die water storm.

Die nesperiode vir voëls strek van die laat lente tot Augustus. Aan die begin van die somer is daar al neste met eiers gelê, terwyl ander individue reeds kuikens het. Die nageslag verskyn sonder verekleed, blind, met groot koppe op skraal nekke.

Die onderste gedeelte van die bek is baie langer as die boonste bek. Little Blue Kingfishers vlieg weg as sterk ys in riviere sak.

Little Blue Kingfisher Voeding

Die klein snawelvis se groot snawel is 'n belangrike instrument om visse en groot waterinsekte te vang.

Die voël voed op naaldekokerlarwes, skaaldiere en ander ongewerweldes.

Vang kikkertjies en paddas, maar verkies steeds 'n visdieet. In 'n dam met oorvloedige kos vang hy 10 -12 visse per dag.

Wanneer kuikens gevoer word, neem die vangs aansienlik toe.

Migrasies van die Little Blue Kingfisher

Kleinblouvisvissers begin hul herfsvlug einde Augustus - in die eerste helfte van September. Soms bly hulle tot vroeg in Oktober.Die oorwinteringsgronde vir voëls uit die Europese deel van Rusland is in Noord-Afrika en Suid-Europa geleë.

Die basis van voedsel is vis, skaaldiere, waterinsekte.

Kleinblouvisvissers uit Siberië oorwinter in Suid-Asië. In die natuur het visvangers van hierdie spesie min vyande; hulle word dikwels prooi vir roofvoëls - valke en valke, maar meestal kom jong voëls voor. Mense skiet nie visvangers nie, hulle vleis ruik na vis.

Redes vir die afname in die Little Blue Kingfisher-bevolking

die aantal klein blou visvissers is nie so groot nie, en voëls is te kieskeurig om geskikte plekke vir nes te kies. Klein blou ijsvogels vestig hulle aan die oewers van die reservoirs met helder vloeiende water met 'n vlak diepte; dit was moontlik om na visse te duik en die bodem te bereik. Daarbenewens is ruigtes van bome en struike nodig, geskikte grond vir die bou van 'n hol. Daar is nie soveel sulke plekke met die algemene besoedeling van die omgewing nie.

En elke paar voëls sak minstens op 'n afstand van 100-500 meter van 'n ander paar visvangers af. Die afname in die aantal voëls hou verband met menslike ekonomiese aktiwiteite. Veranderinge in die habitat vind plaas tydens die ontwikkeling van kusgebiede, verdieping van rivierkanale vir navigasie, vlak van vloedvlaktes, wanneer klein riviere opdroog weens ontbossing en dreinering van moerasse, die ontwikkeling van toerisme.

As u fout vind, kies asseblief 'n stuk teks en druk Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send